Het verschil tussen Arabica en Robusta bonen

shallow focus photo of coffee beans

Koffieplanten worden onderverdeeld worden in twee families, namelijk arabica en robusta. Maar dit zijn niet de enige twee koffiesoorten.

Naast arabica en robusta koffieplanten zijn er nog 129 andere varianten ontdekt. In dit artikel zullen we alleen arabica en robusta bespreken, omdat deze twee koffieplanten het meest gedronken worden.


Op jaarbasis consumeert de wereld 173 miljoen zakken koffie (in 2022). De vraag blijft maar toenemen. Door de klimaatsverandering valt de oogst tegen en is het voor de koffieboeren lastig om aan de vraag te voldoen. De verwachting is dat de prijs per kg zal stijgen.

Wat zijn de verschillen tussen robusta en arabica bonen? Hieronder geven we uitleg.

 

Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen?

Robusta bevat meer cafeïne dan arabica koffiebonen
  1. Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt.
  2. De prijs per kg is hoger voor arabica dan voor robusta
  3. Robusta bevat meer cafeïne dan arabica koffiebonen
  4. Arabica koffiebonen bevatten meer Antioxidanten
  5. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten.
  6. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.

De arabica koffieplant

Arabica wordt gezien als de beste kwaliteit

Arabica koffie wordt het meest verbouwd in de wereld (70% van de totale wereldproductie) en heeft als eigenschap dat het alleen op hoogte kan groeien, terwijl dat robusta koffieplanten op lagere hoogtes groeien.

Uiteraard hebben beide planten tropische temperaturen nodig, vandaar dat je alleen koffieplantages tegen komt rond de evenaar: Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en bepaalde gedeeltes in Australië.

De arabica koffieplant heeft overdag temperaturen nodig tussen de 25 en 30 graden. Het is belangrijk dat deze plant in de schaduw staat en dus geen direct zonlicht ontvangt. ‘s nachts dient het flink af te koelen, vandaar dat de arabica plant alleen 1.300 boven zeeniveau kan groeien.

Een voordeel van Robusta ten opzichte van arabica is dat robusta planten minder snel ziek worden. Het heeft als het ware een betere weerstand.

 

Waarom is arabica koffie duurder?

De reden dat Arabica koffiebonen duurder zijn, is dat ze veel lastiger zijn om te groeien. Ook is het logisch dat je voor een betere kwaliteit ook een hogere prijs betaald.

Zoals je eerder gelezen hebt worden arabica planten makkelijker ziek en groeien ze alleen op hoge hoogte, wat het voor de boeren lastiger maakt om de koffieplantages te bereiken. Daarnaast ligt de oogst van een arabica plant een stuk lager dan die van een robusta plant.

De smaakeigenschappen van robusta koffie (alhoewel deze elke keer zal verschillen) kunnen het beste omschreven worden als bitter en sterk. Er zijn zelfs koffiedrinkers die de smaak van robusta koffie vergelijken met de smaak van rubber.

Arabica en robusta melanges

Robusta koffiebonen zorgen voor een mooie cremalaag op je espresso.

Er zijn koffiebarretjes die een melange van robusta en arabica koffiebonen gebruiken. Vaak bestaat deze blend uit 80% arabica koffiebonen en 20% robusta bonen. De arabica koffieboon zorgt voor smaak, terwijl de robusta koffie zorgt voor een mooie cremalaag.

Niet alle robusta koffiebonen zijn van lage kwaliteit. Soms is robusta zelfs beter dan Arabica (zou niet zo moeten zijn). Dus het helemaal niet gek dat deze koffiebarretjes blends proberen van arabica en robusta.

De robusta koffiebonen worden voornamelijk gebruikt voor Italiaanse koffieblends, oploskoffie en de koffie die in de supermarkt ligt te verjaren.

De herkomst van robusta en arabica

De robusta koffie komt oorspronkelijk uit DR Kongo, maar wordt inmiddels op verschillende plekken in de wereld geteeld, waaronder Vietnam, Brazilië, Ivoorkust, Angola, Oeganda, Madagaskar en Indonesië. De arabica koffiebonen komen voornamelijk uit Brazilië, Colombia, Mexico, El Salvador, Guatemala en Costa Rica.