Fijn of grof je koffiebonen malen

Of je nu een losse koffiemolen in huis hebt of gebruikt maakt van een koffiebonen machine: je zult de maalgraad van de koffiemolen in moeten stellen. Dit is belangrijk, omdat de maling van de koffie veel invloed heeft op de smaak. Smaakt de koffie de licht of te sterk? Dan is de kans groot dat dit aan de instellingen van de maalgraad ligt.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de gewenste maalgraad. Deze bespreken we hieronder:

De zetmethode

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden zoals een cafetière of een aeropress dan heb je een grovere maling nodig. Dit zijn zetmethoden waarbij het water voor een langere tijd in contact is met de koffie. Wanneer de maling dan te fijn is, kan dit resulteren in te sterke koffie of koffie die te bitter smaken. Vaak komen er dan ook deeltjes mee, wat niet echt prettig is.

Espresso? Altijd een fijne maling!

Bij een espresso apparaat, zoals een handmatige espressomachine of een volautomatische espressomachine, zet je de maalgraad bijna altijd op de fijnste stand. Een fijne maling zorgt namelijk voor tegendruk die belangrijk is voor het zetten van een goede espresso. Met de juiste tegendruk krijg je een espresso met een mooie cremalaag die qua smaak in balans is. Je kunt natuurlijk ook teveel tegendruk hebben, wat resulteert in een kleinere espresso die vaak heel bitter smaakt.

De kwaliteit van de koffiemolen

Een losse koffiemolen van hoge kwaliteit zet je minder snel op de fijnste stand dan een geïntegreerde koffiemolen in een volautomatische koffiemachines. Dit komt omdat een losse koffiemolen gespecialiseerd is in het malen van koffiebonen en deze heel fijn kan malen. Zoals we zojuist besproken hebben is een te fijne maling ook weer niet goed.. Zo heb je een ingebouwde koffiemolen in een volautomaat eigenlijk altijd op de fijnste stand staan, maar dit is vaak niet het geval bij een koffiemolen van hoge kwaliteit. 

Jouw voorkeur

Houd je van een pittige bak koffie en kan de koffie voor jou maar niet sterk genoeg zijn? Dan kun je overwegen om de maalgraad iets fijner te zetten. Houd je van een milde kop koffie? Dan is het beter om de maalgraad iets minder fijn te zetten.